Ny undersøgelse: Vores øjne er et paradis for vira

Peter Brincker
2 min readJun 28, 2022

Et hold australske forskere har i ny forskning gjort en bemærkelsesværdigt opdagelse. Ifølge forskerne har vi mennesker nemlig en specifik celle i nethinden, der medvirker til at gøre øjet til den perfekte bopæl for ebola og andre vira.

Den meget smitsomme og livstruende virus, ebola, blev første gang opdaget i 1976. Siden er ebola blevet verdenskendt og har sat spor i alt fra mennesker til dyr, særligt i det centrale Afrika. Men ebola er altså særligt bemærkelsesværdig, da den kan sætte sig i øjnene. Især øjenbetændelse er en hyppig konsekvens som følge af smitte med ebola. Men dertil har forskerne fundet ud af, at cellerne i iris, den foranliggende del af øjet, såvel som nethinden, ofte kan komme til at spille en stor rolle for betændelsen og blive en slags vært for virus og mikroorganismer.

Donerede øjenceller undersøgt

For at nå frem til deres resultater har forskningsholdet fra Australien brugt donerede celler fra menneskeøjne til at undersøge iris- og retinale pigmentcellers evne til at blive smittet med ebola.

Resultatet blev, at celler blev inficeret med ebola-virus og eksempelvis også zika-virus, mens der dog også var celler, som stod uinficerede tilbage. Især nethindecellerne lod til at indeholde meget høje niveauer af infektion. Samtidig pegede undersøgelsen også på en tendens om, at patienter med ebola-øjensygdom har karakteristiske, såkaldte retinale ar. Dermed peger undersøgelsen på, at retinalt pigmentepitel er en del af sygdommen.

Celler huser vira

Det er alment kendt, at vores celler er gode til at “spise”. Det kaldes i fagsprog fagocytose. Derfor giver det også god mening, at cellerne kan være et oplagt sted at søge tilflugt for både ebola og andre vira.

Ovenpå undersøgelsen påpeger forskerne, at undersøgelsen manifesterer en vigtig viden om ebola-infektioner i øjet. Håber er derfor, at man med forskningens nye viden fremover vil blive bedre til at overvåge cellerne i forbindelse med virusinfektion for dermed at kunne identificere patienter med størst risiko for øjenbetændelse.

Øjenbetændelse kan måske i sig selv lyde ufarligt. Sandheden er dog, at ubehandlet øjenbetændelse samt smerter og sløret syn i sidste ende kan føre til synstab. Derfor er det vigtigt at give diagnosen så tidligt som muligt og igangsætte en hurtig behandling.

Undersøgelsen og forskningen er støttet med midler fra National Health & Medical Research Council.

Du kan læse mere om Peter Brincker her.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/