Ny forskning: Øjnene afslører vores beslutninger

Peter Brincker
2 min readDec 20, 2022

--

Øjnene er et vindue til vores sjæl. Et udtryk, som efterhånden mere og mere forskning bekræfter. Nu har en ny undersøgelse opdaget en forbindelse mellem vores øjenbevægelser, og hvordan vi træffer beslutninger. Hvor hurtigt vores øjne bevæger sig, når vi står overfor en beslutning fortæller os, hvordan vi træffer beslutningen.

Undersøgelsen er foretaget af forskere fra University of Colorado Boulder og kan afsløre værdifuld information om os, når vi træffer beslutninger. Via øjnene kan forskning få et indblik i den menneskelige hjernes processer.

Hastigheden af øjnenes bevægelser er, i modsætning til armene og benene, nærmest ufrivillig, hvorfor der kan måles på ubevidste processer, som foregår i hjernen. Undersøgelsen tog udgangspunkt i 22 mennesker, som skulle gå på et løbebånd og samtidig vælge mellem forskellige indstillinger fremvist på en computerskærm. Valget stod mellem at gå en kortere tur op ad en stejl bakke eller en længere tur på flad jord.

I forsøgene afslørede menneskenes øjenbevægelser deres valg. Selv før de havde truffet beslutningen, bevægede øjnene sig hurtigere, når de søgte mod beslutningen, som de endte med at vælge. Jo kraftigere og hurtigere øjet bevægede sig, jo mere foretræk de den valgte mulighed.

Vores øjne afslører altså ikke kun, hvilken mulighed vi foretrækker, men også hvor meget vi foretrækker den mulighed. Undersøgelsen, som først blev udgivet i Current Biology, har også i fremtiden potentiale til at hjælpe læger med at scanne deres patienter for sygdomme som depression og parkinson. Læs mere om undersøgelsen her.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/