Laser øjenoperation: hvem er egnet?

Peter Brincker
3 min readJul 20, 2021

--

Laser øjenoperationer med LASIK er en almindelig laseroperationsprocedure til at afhjælpe synsproblemer, fjerne eller reducere behovet for at bære briller eller kontaktlinser. Egnede kandidater til operationen inkluderer personer, der har brydningsfejl, er fyldt 21 år og hvis syn ikke har ændret sig væsentligt over de seneste 12 måneder.

Hvordan virker det?

Ifølge American Academy of Ophthalmology (AAO) behandler LASIK-kirurgi synsproblemer med henblik på at afhjælpe personer med bygningsfejl. Bygningsfejl opstår, når lysstråler ikke kan trænge gennem hornhinden og linsen godt nok til at sende signaler fra nethinden videre til hjernen.

Dette får billedet, der dannes på nethinden, til at være ude af fokus og forårsager sløret syn. Laser øjenoperation med LASIK kan ændre hornhindens form permanent, så nethinden kan bearbejde lysstrålerne optimalt.

Med en LASIK-operation kan følgende synsproblemer afhjælpes:
- Nærsynethed
- Langsynethed (hyperopi)
- Bygningsfejl (astigmatisme)

Det er vigtigt at bemærke, at LASIK-operationer muligvis ikke er i stand til at behandle presbyopi, en bygningsfejl, der kommer med alderen, og som får mange til at bære læsebriller for at korrigere synet.

Inden en eventuel LASIK-operation vil en læge evaluere patientens øjenhygiejne og måle hornhinden, pupillerne og bygningsfejlene. Personer, der bruger kontaktlinser, skal muligvis skifte til briller i op til flere uger, før lægen foretager disse målinger. Dette gør det muligt for hornhinden at vende tilbage til sin naturlige form og reducerer måleunøjagtigheder.

Under operationen vil en kirurg skære en klap ind i hornhinden og udsætte stroma, den midterste del af hornhinden. Kirurgen vil derefter bruge en pulserende laser til at fordampe dele af stroma inden udskiftning af klappen. Kirurger benytter sig af en af ​​to teknikker til at skabe flappen i hornhinden.

Traditionelle LASIK-indgreb bruger et mekanisk blad, mens de nye LASIK-fremgangsmåder med laserformater bruger en enhed kaldet en laser-keratom. En undersøgelse i 2015 viste, at der er tillid til den nye teknik, at der ingen statistisk signifikant forskel er i resultaterne mellem de to teknikker, og at begge er sikre og effektive.

I Danmark er øjenlæg og øjenkirurg Peter Brincker, inden for laser øjenoperationer, den førende.

Operationen tager ikke længere end 30 minutter, og patienterne er vågne under hele operationen. Inden operationen vil øjet blive bedøvet, mens øjenlågene holdes åbne med et spekulum. Ved afslutningen af ​​operationen placerer kirurgen et skjold over øjet for at beskytte det mod irritation og tryk.

Folk kan opleve forbrænding eller kløe og mild ubehag eller smerte. Mens nogle ser godt allerede den næste dag, kan nogens syn være sløret de første par dage og svinge i løbet af de næste par måneder.

Hvem er en god kandidat til LASIK?

Følgende er egnet til en laser øjenoperation med LASIK:

  • Man skal være 18 år eller ældre (ideelt set over 21 år) — Ved denne alder har hornhinden stoppet med at udvikle sig.
  • Have en øjenrecept, der ikke har ændret sig væsentligt i de sidste 12 måneder.
  • Have en bygningsfejl, som LASIK-kirurgi kan behandle.
  • Have realistiske forventninger til proceduren, og hvad den kan opnå
  • Have tykke og sunde hornhinder og generelt godt øjenhygiejne

Følgende er ikke egnet til operationen:

  • Personer med ustabile brydningsfejl.
  • Ekstrem nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl
  • Personer, med specifikke sundhedsmæssige øjenproblemer, herunder tørre øjne, grå stær, tynde hornhinder, glaukom og en historie med øjeninfektioner
  • Underliggende sundhedsmæssige sundhedsforhold, som eksempelvis diabetes.

Derudover kan personer, der er gravide eller ammer, ikke få LASIK-kirurgi.

Hvordan sammenlignes LASIK med at bære kontakter eller briller?

En 3-årig undersøgelse, publiceret i 2016, kiggede på den visuelle tilfredshed hos personer, der havde gennemgået LASIK-operation efter at have brugt kontaktlinser. De gav udtryk for forbedret syn under kørsel om natten, ingen stigning i tør øjensyndrom og højere tilfredshed under årlige opfølgninger.

Den samme forskning fandt også, at LASIK-øjenkirurgi reducerede hyppigheden af ​​almindelige bivirkninger hos mennesker, der bruger kontaktlinser, såsom øjeninfektioner, sår og slid — endda i signifikant grad.

Sammenlignet med kirurgi og kontaktlinser er læse- eller receptbriller meget mindre tilbøjelige til at irritere øjet eller forårsage bivirkninger. De er også en billig og effektiv måde at korrigere vision på. Imidlertid kan en person let beskadige eller miste deres briller, og de kan være uegnede til bestemte aktiviteter.

I løbet af en levetid kan briller muligvis også koste mere at udskifte og opdatere end en vellykket LASIK-procedure.

Læs mere om LASIK og laser øjenoperation på Peter Brinckers hjemmeside.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/