Hvilke fordele og ulemper ved øjendråber bør du være opmærksom på?

Peter Brincker
2 min readJul 10, 2020

Øjendråber er saltvandsopløsninger, der anvendes til at lindre en række øjenproblemer bl.a. tørre øjne samt til at rense øjnene. En del mennesker benytter sig dagligt eller ugentligt af øjendråber, men hvad er egentlig fordelene og ulemperne ved øjendråber?

Fordele ved øjendråber

Én af de store fordele ved øjendråber er deres evne til at lindre tørhed og irritation ved at erstatte øjnenes naturlige fugtighed, når øjnene ikke selv producerer nok. I et beskadiget øje kan øjendråber også være et godt redskab til at fremme heling samt til at skylle eventuelle skadelige partikler ud af øjet.

Mennesker, der lider af allergi kan ligeledes have stor glæde af øjendråber, der nedsætter den svien i øjnene, som allergien foranstalter. Og endelig er grøn stær-øjendråber, der nedsætter trykket i øjnene, vigtige som middel til at nedsætte risikoen for blindhed hos patienter med grøn stær.

Ulemper ved øjendråber

Næsten enhver form for medicin indebærer bivirkninger eller risici, og det gælder også for øjendråber. Én af ulemperne ved øjendråber er, at de sommetider er tilsat konserveringsmidler eller fortykkelsesmidler. Ved hyppigt brug af øjendråberne kan disse tilsætningsstoffer irritere øjnene, og nogle mennesker er decideret allergiske overfor dem.

Opbevaring af øjendråber kan også være en udfordring. Nogle typer øjendråber tåler ikke temperaturer over 25 grader, og derfor skal der tænkes kreativt, hvis man fx skal medbringe dem på en ferie til varme himmelstrøg.

En anden ulempe ved øjendråber er risikoen for bakteriekontaminering. Det gælder således om at sørge for, at pipetten eller beholderen hverken rører øjet eller andre overflader under appliceringen af dråberne. Og det er meget vigtigt, at øjendråberne aldrig benyttes efter udløbet holdbarhedsdato, da det øger risikoen for, at der er sket bakteriedannelse eller gået svamp i dråberne.

Originally published at https://peterbrincker.dk.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/