Det røde lys der revolutionerede samfundet og lægevidenskaben.

Historien bag laserlys og øjenoperationer med laser

Peter Brincker

--

I dag kender de fleste til det laserlys, som vi bruger i alle afkroge af det moderne samfund. Mange af de ting, som vi ser som en helt naturlig del af vores hverdag, kunne ikke lade sig gøre uden det skarpe lys. I dette indlæg dykker jeg ned i historien bag det skarpe lys, der har muliggjort alt fra stregkoder i supermarkedet over internettet til banebrydende øjenoperationer med laser.

Einstein opdagede laserlyset ved en fejl

Det var ingen ringere end selveste Albert Einstein, der krediteres for at have fremstillet det første laserlys — ved en fejl. Du kender nok rettere den verdenskendte teoretiske fysiker for ideer som relativitetsteorien, der stadig er dominerende i fysikkens verden. I 1916 var han dog midt i et forsøg, hvor han fremstillede et meget skarpt lys — det vi nu kender som laserlys. Han vidste ikke selv, at det netop var laserlys, som han havde fremstillet. Hertil vidste han med god grund ikke, at denne opfindelse senere ville revolutionere store dele af samfundet.

Rubinkrystallen

Der skulle gå en årrække, før det lykkedes for den amerikanske ingeniør Theodore Maiman at genskabe en tynd stråle af skarpt rødt laserlys ved hjælp af en rubinkrystal i 1960–5 år efter Einsteins død. Ved hjælp af den særlige krystal var det muligt for Maiman at genskabe en helt ny del af lysets spektrum med menneskeskabt lys. Selv Maiman kunne dog heller ikke have forudset, hvor altafgørende hans fysikeksperiment ville blive for det moderne samfund.

Laserlyset i samfundet

Det er næsten helt umuligt at overdrive den betydning, som laserlyset har haft for vores samfund. Med laseren er det pludselig muligt at udføre enormt præcise beskæringer i hårde materialer som metal. Det er dog ikke kun i industrien, hvor laseren kom til sin ret. Den befinder sig også i dit hjem. Laseren var afgørende for udviklingen af internettet, telefonkabler, DVD-/Blu-ray afspillere, stregkodescannere og meget andet i samfundet. For os på klinikken er det dog mere spændende at se på de ting, som er blevet mulige i lægevidenskaben med det skarpe laserlys.

Lægevidenskaben og laser

Endelig har opfindelsen af laserlys haft enorm betydning i flere afkroge af lægevidenskaben, hvor laser gav en række nye muligheder. Særligt gav det skarpe lys muligheden for at udføre enormt præcise operationer i øjet, der ikke var mulige før. I dag kan øjenoperationer med laser afhjælpe en lang række synsbesvær som grøn stær, langsynethed og nærsynethed. På Øjenkirurgisk Klinik ved Peter Brincker er vi stolte over at arbejde med det

Samtidig er vi stolte over at vores helt egen øjenlæge Peter Brincker selv har været med til at videreudvikle på brugen af laser til øjenoperationer i hans tid som 1. reservelæge på Frederiksberg Hospital og Rigshospitalet. Herefter kunne han åbne den allerførste laserklinik i Danmark i 1988, hvor vi stadig hjælper folk med deres syn den dag i dag.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/