God råd til tørre øjne i vinteren

Peter Brincker
2 min readDec 5, 2023

Sommeren 2023 gav os rekordvarme dage, og de foruroligende konsekvenser af klimaforandringerne blev et wake up call for mange, da naturbrande hærgede både i og udenfor Europa. Vi skulle også langt ind i oktober, før vejret begyndte at ligne noget, der minder os om efteråret. Som eksperterne på klimaområdet påpeger, så vil vi opleve, at vejrforholdene ændrer sig markant. Nu er vinteren kommet og minusgraderne er fulgt med. Den 29. november blev den koldeste og dermed laveste temperatur målt i 30 år. Grunden til, at kulden er så markant, er en usædvanlig kold luftmasse, som er over hovederne på os.

Det positive ved vejret er, at sneen kom med december måned, hvilket for mange er en glædelig nyhed, men med dette følger også øjne, der tørrer ud for mange. Det skyldes, at kulden forringer fugtbalancen i vores øjne, hvilket kan give en masse irritation. Bruger man kontaktlinser, bliver det bestemt heller ikke bedre. Tørheden i øjnene kan sløre synet, men også danne bygkorn og betændelsestilstand i øjet.

Hvad kan man gøre med de tørre øjne?

Når øjnene tørrer ud, kan det hjælpe mange at bruge øjendråber, men det er vigtigt at nævne, at øjendråberne ikke hjælper på den fugtige ubalance, øjet er genereret af. Men det kan hjælpe på irritationen. Bruger du normalt kontaktlinser, så kan det være en god idé at skifte linsen ud med brillen, da kontaktlinserne som nævnt tørrer øjnene mere ud. Massage på øjenlåget kan også hjælpe fugtbalancen godt på vej. Masser dine øjenlåg med varmt vand, når du er i bad.

I Danmark er der rigtig mange kolde dage, og hvis du er en af dem, der bliver meget generet af det grundet kontaktlinser, så kan det også være, at du skal overveje en øjenoperation, så du er helt fri fra at bruge linser fremover. Bliv klogere på, hvordan en laseroperation kan hjælpe dig her.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/