Din optiker kan identificere risiko for Parkinsons

Peter Brincker
2 min readAug 25, 2023

--

Din optiker kan potentielt i fremtiden identificere risiko for Parkinsons, når du kommer forbi til et tjek. Med en 3D scanning af øjet har et studie konkluderet, at det er muligt for optikerne at identificere de personer, som har høj risiko for at udvikle Parkinsons i op til 7 år, inden sygdommens første symptomer viser sig.

Læs også andre nyheder fra Peter Brincker her.

Studiet har samtidig bidraget til, at data fra en scanning af øjet kan bidrage med at opdage neurodegenerative sygdomme. Det er sygdomme, som leder til uhelbredelige og invaliderende tilstande og medfører degeneration eller død af nerveceller, hvilket kan forårsage problemer med at bevæge kroppen samt mentale funktioner.

Øjet kan afsløre kroppens skjulte lidelser

Forskere har længe set øjet som et vindue til menneskets generelle helbred, eftersom visuelle forandringer i øjet som gule eller udstående øjne, er symptomer på sygdomme som diabetes, leverskader eller skjoldbruskkirtelsygdomme.

En specifik 3D scanning af øjet, også kendt som Optical Coherence Tomography (OCT), som bruger lysbølger til at tage billeder af nethinden — mere specifikt et område af nervevæv på bagsiden af øjet, der registrerer lys og videresender signalerne til hjernen — er blevet mere udbredt blandt almindelige optikere og har til formål at hjælpe med at identificere øjensygdomme som grøn stær og aldersbetinget makula degenereation.

Undersøgelser af øjets nervevæv

Sidenhen har andre forskere undersøgt, om andre sygdomme kan identificeres ved at undersøge dette nervevæv. Øjet er nemlig den eneste kropsdel, hvor vi direkte kan visualisere blodets strøm gennem de mindste blodkar i kroppen. Hvis der sker ændringer i blodets eller det kardiovaskulære system, kan det vise sig nethindens blodlegemer.

I undersøgelsen blev der gjort brug af AI (Artificial Intelligence) til at sammenligne øjenscanninger fra 700 patienter, som senere udviklede Parkinsons mod over 1000 patienter, som ikke gjorde. Det afslørede forskelle i tykkelse i nethindens inderste lag, som så ud til at være associeret med udvikling af Parkinsons.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/