9 ting, der kan påvirke øjnene

Peter Brincker
3 min readJun 2, 2022

Øjnene er mange menneskers indgangsvinkel til indtryk, minder, praktiske ting og meget mere. Mange kan derfor slet ikke forestille sig et liv uden synet. Derfor er det også meget vigtigt at passe på sit syn og vide, hvad man skal være opmærksom på i forhold til det.

Her får du 9 ting, som du bør være opmærksom på, hvis du gerne vil bevare et sundt og godt syn.

  • Søvnapnø

Søvnapnø er i sig selv en kedelig diagnose. Tilstanden betyder, at vejrtrækningen bliver svækket, når man sover. Den gør desuden også sådan, at ens luftveje helt eller til en vis grad falder sammen under søvnen. Men foruden at give komplikationer med søvnen, så kan søvnapnø også påvirke vores øjne. I værste fald kan du miste synet på grund af varige skader på synsnerven. Derfor skal du ikke tøve med at blive udredt, hvis du mistænker at have søvnapnø.

  • Dårlige solbriller

Solbriller behøver ikke koste en formue. Men det kan faktisk være en god idé at undersøge, om dine solbriller har tilstrækkelig beskyttelse mod UV-stråling. Derfor bør du være opmærksom på at købe kvalitetssolbriller med polariseret glas. Kun på denne måde er dine øjne rigtigt beskyttet, når du befinder dig i solen.

  • Ikke at bære solbriller

Ingen solbriller overgår dårlige solbriller. Et fravalg af solbriller kan nemlig give vores syn store konsekvenser. Derfor er det året rundt en god idé at huske at tage solbrillen på, især hvis solen er meget fremme og byder på høj UV-stråling. Hyppig eksponering for sollys kan uden beskyttelse fra solbriller nemlig medføre en række af forskellige øjensygdomme.

  • At sove med linser i

Hvis du er linsebruger, så har du nok hørt det: du må ikke sove med linserne i! De eneste linser, du må sove med, er en helt særlig type nattelinser. Men hvis du bruger dags- eller månedslinser, så er det altså et kæmpe no go. Hvis du glemmer at fjerne dine linser før sengetid, så øger du risikoen for øjeninfektioner og kan få problemer med, at linserne tørrer ud og irriterer øjnene.

  • Alt for høj varme

Når det er koldt om vinteren, så bliver det meget fristende at skrue helt op for varmen i hjemmet eller på kontoret. Men det er ikke nogen super god idé, hvis du har i sinde at passe bedst muligt på dine øjne. Den tørre varme fra eksempelvis radiatoren kan nemlig være medvirkende til, at dine øjne bliver tørre.

  • Lange flyrejser

Måske har du bemærket, at dine øjne forandrer sig på en lang flyvetur. Du har måske oplevet, at de bliver tørre eller klør — og det er der en logisk forklaring på. I en flyvemaskine bliver den samme luft sendt rundt og cirkuleret. Det gælder også for luften i de små udluftningsventiler. Derfor får mange passagerer problemer med tørre øjne før endedestinationen. Men du kan faktisk gøre noget selv for at mindske risikoen for dette. Pak en sovemaske til øjnene, så er der gode chancer for, at dine øjne klarer turen bedre.

  • En ubalanceret kost

Hvis du ikke får nok vitaminer og generelt lever af en ubalanceret kost, så kan dine øjne tage skade. Veganere skal eksempelvis være opmærksomme på at få B-12 vitaminer gennem deres kost. Også kronisk syge kan udvikle øjensygdomme, hvorfor de bør være opmærksomme på, hvordan øjnene opfører sig. Derudover er det også meget vigtigt, at mennesker med et højt alkoholforbrug er opmærksomme på, om deres syn forandrer sig.

  • At udskyde lægebesøget

Vi hører ofte om, at alt for mange undgår at tage til lægen. Det er meget ærgerligt, da ventetiden kan gøre ondt værre. Dette gælder også for potentielle øjensygdomme. Derfor bør du blive tjekket, hvis du mistænker problemer med synet eller en decideret sygdom i øjnene.

Øjenlæge Peter Brincker er et eksempel på en erfaren øjenlæge, som du kan kontakte. Peter Brincker tilbyder øjenundersøgelser, rådgivning og øjenkirurgi med laser og moderne teknologi, som kan hjælpe dig med at få styr på synsnedsættelsen eller eventuelle øjensygdomme.

Du kan kontakte Peter Brincker telefonisk på: 39 64 09 58.

Du kan også læse mere om hans erfaringer her eller sende en mail til peter.brincker@mail.dk

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/