Øjnenes forandringer med alderen

Peter Brincker
2 min readOct 12, 2022

--

Peter Brincker er en øjenkirurg med 30 års erfaring, som har hjulpet et utal af danskere til at opnå bedre syn. Jo ældre man bliver, jo flere forandringer kan man opleve i synet, men det er heldigvis normalt. Almindelige forandringer indebærer at;

  • miste evnen til at se ting tæt på
  • have problemer med at skelne mellem farver, f.eks. blå og sort
  • øjnene bruger mere tid på at justere for forandringer i lys

Disse problemer kan nemt korrigeres med briller, linser eller brug af stærkere lys. Almindelige forandringer i synet som kommer med alderen, skader normalt ikke synet. Dog kan de, i nogle tilfælde, være tegn på andre sygdomme. Jo ældre man er, jo større er risikoen desværre også for at udvikle øjenlidelser og -sygdomme. F.eks. løbende øjne kan opstå, hvis øjnene er lysfølsomme eller udsættes for vind eller temperaturskifte, men i andre tilfælde kan løbende øjne være tegn på tørre øjne, infektion eller en blokeret tårekanal. Det kan Peter Brincker, og andre øjeneksperter, hjælpe med at behandle.

Følg også Peter Brinckers arbejde her.

Få øjnene undersøgt

Når man kommer op i årene, er det vigtigere at få øjnene undersøgt regelmæssigt af en professionel, enten en øjenlæge eller en optiker. At øjnesygdomme og -lidelser opdages og behandles tidligt, beskytter synet og giver større chancer for, at synet bevares. Man opdager ofte ikke selv de tidlige symptomer på en øjensygdom, derfor er en udvidet øjenundersøgelse foretaget af en professionel, i de fleste tilfælde, den eneste måde at opdage øjensygdomme i tid nok til at sætte den mest effektive behandling i gang.

Derfor bør alle over 50 år få foretaget en årlig øjenundersøgelse, ligegyldigt hvor godt et syn man end mener at have. For personer over 60 år er det endnu vigtigere at få en årlig synsundersøgelse, men to synsundersøgelser om året er endnu bedre.

Læs mere om hvordan øjnene kan holdes sunde på Peter Brinckers blog her.

--

--

Peter Brincker

Øjenlæge i Charlottenlund med mere end 30 års erfaring inden for øjenlaseroperationer. Læs mere på: https://peterbrincker.dk/